Cumartesi , 5 Ekim 2024
Anasayfa Serbest Kürsü Türkiye’de Doğal Granit
Serbest Kürsü

Türkiye’de Doğal Granit

Doğal granit, 1980’lerde Türkiye’de en değerli yapı kaplama malzemesi olarak pazarda yerini alıyordu.

Çoğunlukla İtalya’dan ithal yoluyla temin edilirken Türkiye’mizin taahhüt sektörünün en değerli kuruluşlarından STFA ülkemizin doğal granit kaynaklarını değerlendirmek arzusu ile madencilik ve sanayi yatırımı yaparak sektörün ilki oldu. ima maalesef teşebbüs başarılı sonuçlanmadı.

Bu teşebbüsün ardından 1980’li yılların sonlarında Doğa Madencilik, Borusan Holding ve Silkar Holding’de sektöre yatırım yaptılar.

Doğa Madencilik blok ithal edip proses yaparak ilerlemeyi tercih etti. Borusan ve Silkar ülkemiz kaynaklarını ekonomiye katmak için arama ve doğal granit madenciliği ve sanayiciliğine önemli yatırımlar yaptılar.

Kırklareli, İzmir (Bergama), Aksaray, Giresun, Eskişehir, inkara, Kütahya, Samsun illerinde doğal granit madenciliği yapılıp fabrikalara hammadde temin edilirken çokça da blok ithalatı yapılıyordu. Bu illerimizdeki ocaklarda blok üretim faaliyetleri halen sürdürülmektedir.

Ülkemiz kaynaklarında renk ve doku çeşitliliği çok limitli kaldığı için öte yandan İtalya, İspanya, Brezilya, Hindistan, Norveç, Finlandiya ve Ukrayna’dan yoğun blok ithalatı yapılıyordu.

Sonraki yıllarda önce Çin’den sonra da Vietnam ve İran’dan daha sonra da Mısır’dan çok ucuz vasıfsız granit ithalatı sektöre büyük darbe vurdu. Ürün prestijini yitirme sürecine girdi. Üreticiler haksız rekabetle savaşmakta zorlandı.

Bu süreçte sektörün üç büyüklerinden ikisi doğal granit sektöründeki faaliyetlerini durdurma kararı alıp sektörden çekildiler.

Bakanlığın Türk Sanayiini korumak üzere aldığı koruyucu önlemlerle sektör varlığını sürdürmeye çalışmaktadır.

Sektörde peyzaj çalışmalarında şehircilikte kullanılan kalın ürünler ile bina iç dış kaplamada kullanılan ince ürünler olmak üzere iki ürün grubu oluşmuştur.

Peyzaj ürünleri grubunda çok sayıda üretici firma faaliyette olduğu halde bina iç dış kaplamasına vasıflı özellikli granit üreten firma sayısı limitlidir.

İthal ürün rekabetinde, Mısır menşeli ürünler enerji işçilik v.b. her türlü maliyet unsurunda çok düşük girdileri ile Türkiye’ye düşük fiyat politikası uygulamaktadır. Mısır’dan limanlarımıza konteyner la nakliye maliyeti sadece 10TL/m2 olup şehir içi nakliye bedellerimiz bile bunun üstündedir.

Mısır rekabeti sektörü aşırı zorlamakta olup sektör mensupları Bakanlığımıza koruyucu önlemler için müracaatta bulunmuşlardır.

Doğal granit üretim sürecinde grid ve çelik lama ile kesim yapan katraklar çelik fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yüksek maliyetli proses haline gelmiş ve yerini elmas telli katraklara bırakmaktadır.

Ülkemizde elmas telle katrakta doğal granit kesim kapasitesi yarım milyon metrekareye ulaşmıştır.

Testere ile kesim yapan ve milyonlarca m2 kesim yapan sektörün kapasitesi güvenli veri eksikliği nedeni ile tam ifade edilememektedir.

Binaların iç ve dış kaplamalarında doğal granitler estetiği, dayanıklılığı, doğallığı ve ekonomisi ile en doğru ürünlerdir.

Türkiye’mizde onlarca doğal granit üreticisi güçlükle faaliyetlerini sürdürmektedir. Bergama yöresi üreticileri Avrupa’ya peyzaj ürünleri ihracatı ile güçlerini korumaya çalışmaktadır.

Bakanlığımızın Dünya Ticaret örgütü kuralları çerçevesinde titizlikle yaptığı çalışmaların sonucunda Türkiye’miz doğal granit sektörünün Mısır’ın haksız rekabetinden korunması yolunda alacağı kararla sektörümüzün hızla gelişmesini ümit ediyoruz.

İlginizi Çekebilir

Covid Öncesi ve Sonrası

İlk covid vakaları Kasım 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde belirlendi ve hızlı...

Marble Fuarının 29. Yılı…

Madencilik, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olarak günümüz uygarlıklarının inşasında önemli...

Serbest Kürsü

İnsanlık tarihinin en eski ve meşakkatli mesleklerinden biri olan madenciliğin, modern insan...

“Maden İhtiyacını Karşılarken ‘Önce İnsan ve Çevre’ Diyoruz”

Madencilik konusunda yeterli bilgi ve veriye sahip olmadan, bazı yanlış algıların ön...