Çarşamba , 15 Ocak 2025
Anasayfa Serbest Kürsü Serbest Kürsü – Mimar Hüseyin ASLAN
Serbest Kürsü

Serbest Kürsü – Mimar Hüseyin ASLAN

Lion Stone Art Yön. Krl. Bşk.

Mimar Hüseyin ASLAN

Doğal taş sektörü; dünya genelinde öncelikle yapı sektöründen, ardından sanat ve mobilya sektörlerinden yoğun talep görmektedir. Tarihte yapıların tamamının; taşıyıcı duvarlar, sütunlar bütünüyle doğal taş kullanılarak yapıldığı bilinmektedir. Binlerce yıl dayanabilecek bir malzeme olarak günümüze kadar gelmiş ve belki de binlerce yıl daha eskimeyecek doğal taştan yapılmış olan yapıları, bizden sonraki nesiller de görme şansına sahip olacaktır.

Günümüzde hiçbir yapı malzemesi, mermerin söz konusu dayanıklılığının ötesine geçememektedir. Bu yüzdendir ki doğal taşlar oldukça önemli yapı elemanlarıdır. Bu günlerde doğal taşlar ağırlıklı olarak yapıların dış cephelerinde kaplama malzemesi ve iç mekân tasarımlarını taçlandıran mimari malzeme olarak kullanılmaktadır.

Doğal taşlar arasında en ayrıcalıklı malzeme ise şüphesiz mermerdir. Mermerin sağlıklı bir malzeme olması, madde yapısında insana zarar verecek herhangi bir unsur bulunmaması, ayrıca antibakteriyel olması sebepleriyle kullanıcıların tercihi mermerden yana olmaktadır.

Mermerin özelliklerini sıralayacak olursak, her bölgede ve coğrafyada farklı çeşit, desen ve renkte ürünler çıkartılabilmektedir. Çıkartılan ürünlerin hiçbiri birbirinin aynısı olmamak ile birlikte bütünüyle sanatsal bir özellik taşımaktadır. Keza mermer, her bölgede ve dağda da çıkartılamamaktadır. Bölgesel olarak az veya çok çıkartılabilmektedir. Mermer ocakları şimdilerde çoğalmaktadır. Ve yeni üretim teknikleriyle operasyonları daha kolay yapılabilir hale gelmiştir.

Ancak bilindiği üzere, her mermer için zamana ve ocağa bağlı olarak renk ve desen modası, projenin gereklilikleri ve tasarımcıların istekleri doğrultusunda değişkenlik gösterebilmektedir. Tasarlanan projeler, malzeme renk ve desen tercihi doğrultusunda şekillenmektedir.

Yaşadığımız dünyada mermer zenginliğin, zarafetin ve sanatın tam karşılığıdır. Mermer enerjiye sahip ve yaşayan bir malzemedir. Kıymetli ve nadir bir ürün olması sebebiyle her yerde bulunmamaktadır. Fakat Türkiye mermer rezervi açısından şanslı bir ülkedir. Bu nadide mermer yataklarımızın değerini bilmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda üretimleri daha dikkatli yapmalı, kontrollü ve değerinde pazarlama stratejileri benimsemeli ve ülkemize daha fazla finansal avantaj sağlamalıyız.

Ülkemizde mermer sektöründe en büyük engel üretim miktarlarıdır. Üretimler doğru planlanmalı, pazarların ihtiyaç ve taleplerine göre üretim teknikleri geliştirilmelidir. Üretim ve talebin dengeli olmadığı mermer ocaklarında fazla üretilen her blok ham maddesi ocakların değerinin düşmesine sebep olmaktadır. Belli bir süreden sonra söz konusu ocaklar sürdürülebilirliklerini yitirmekte ve dar boğaza girmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, az bulunan ve üretilen her zaman daha kıymetlidir.

2020-2023 yılları arasında dünya çapında pandemi etkilerini yaşayan sektörümüz çok derin hasar almıştır. Ana pazarların birçoğunda talep azalmasıyla birlikte yüz yüze yapılan ticaret, uzaktan çevrimiçi yapılır hale gelmiştir. Pandemi sürecinde Türkiye’nin avantajı pazarlara yakın konumda bulunması olmuştur. Bu sebeple işlerimizin durma noktasına gelmesi yerine, çalışmalarımız devam etmiştir. İnsanların evlerine kapanmış olması beraberinde yeni ev dekorasyonlarını ve tadilatları getirmiştir. Bu sayede mermer sektörü ayakta kalmayı başarabilmiştir. Pandeminin bitmesi ve pazarların tekrar açılmasıyla ivmelenmeyi bekleyen sektör, Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle tekrar bir yavaşlama yaşamıştır.

Mermer sektörünü bekleyen bir diğer sorun ise mermer görünümlü yapay malzemelerdir. Bu malzemelere porselen yüzeyler, quartz yüzeyler ve mermer görünümlü laminatlar örnek gösterilebilmektedir. Söz konusu malzemelerin daha az maliyetli olmaları, hafif olmaları, seleksiyon gözetmemeleri ve kolay kullanım avantajı sağlamaları daha çok rağbet görmelerine sebebiyet vermektedir. Sonuç olarak mermer bu tip yapı malzemelerinin karşısında çok daha maliyetli kalmakta ve dezavantajlı bir konuma düşmektedir.

Mermer üretiminde ve marketlerinde alınması gereken tedbirlerin başında, ocakların üretimlerini kısmaları, kontrollü satış ve pazarlama yapmaları gelmektedir. Ayrıca mermerin değerini bilen ve tercih eden ülkelere pazarlama yapılmasına ağırlık verilmelidir. Mermerin avantajı olan enerjisi ve doğal yapısı daha fazla ön plana çıkartılmalıdır. Ve kullanıcılara mermerin yüzde yüz doğal yapısı vurgulanarak tanıtım yapılmalıdır. Sağlığa olan etkileri ön plana çıkartılarak insanlar tarafından daha anlaşılır olması sağlanmalıdır. Teknik olarak diğer malzemelerden daha uzun yıllar yaşayabilmesi, yenilenebilir ve onarılabilir bir malzeme olması mermerin üzerinde durulması gereken diğer avantajlarındandır. Mermer sıcak iklimlerde iç mekânlarda doğal serinletici özellik gösterirken, soğuk iklimlerde alttan ısıtma ile birlikte kullanılarak çok daha konforlu, uyumlu ve sağlıklı bir ortam oluşturabilmektedir.

Mermerin sanat ile bağının binlerce yıldır süregeldiği unutulmamalıdır. Heykeller ve rölyefler düşünüldüğünde antik çağ insanları dahi geleceğe mesaj bırakmak adına taşa motifler işlemişler, mermeri kullanmışlardır.

Son söz olarak doğada tekrarı olmayan mermer, az üretilir, kontrollü bir şekilde pazarlanır, toplum ve insanlara doğru bilgi aktarımı ile tanıtımı yapılır ise mermerin kullanımı insan var oldukça devam edecektir.

İlginizi Çekebilir

Türkiye’de Doğal Granit

Doğal granit, 1980’lerde Türkiye’de en değerli yapı kaplama malzemesi olarak pazarda yerini...

Covid Öncesi ve Sonrası

İlk covid vakaları Kasım 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde belirlendi ve hızlı...

Marble Fuarının 29. Yılı…

Madencilik, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olarak günümüz uygarlıklarının inşasında önemli...

Serbest Kürsü

İnsanlık tarihinin en eski ve meşakkatli mesleklerinden biri olan madenciliğin, modern insan...