Hatay’da mozaik sanatçısı Menel Hüzmeli’nin dünyada benzeri olmayan 500 bin taşla 1 ton ağırlığında 3 boyutlu buğday içerisinde zeytin ağacı mozaiği enkaz altında kaldı. “Cennetin Hediyesi” adını verdiği eserini göçük altından kurtarmak isteyen Hüzmeli, depremlerden önce Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuru yapmayı hazırlanıyordu.
Hüzmeli topladığı 500 bin doğal taş ve zeytin çekirdeğinden yaptığı “Cennet’in Hediyesi” deprem felaketinden önce Antakya Belediyesi’nin Cumhuriyet Kültür Merkezinde sergilenmek üzere teslim etti. Eser deprem felaketi sonrası enkaz altında kaldı. Büyük emeklerle hazırladığı eserini göçük altından kurtarmak isteyen sanatçı ve belediye yetkilileri, AFAD ve valilik onayı bekliyordu. Ve 2,5 ay sonra Menel Hüzmeli’nin, “Cennetin Hediyesi” isimli mozayik çalışması enkazdan alınabildi.
Eser kurtarıldıktan sonraki duygularını paylaşan Sanatçı Hüzmeli; “ Cennetin Hediyesi’ni binbir güçlükle Cumhuriyet Kültür Merkezi’nden çıkartmam konusunda bana destek olan Antakya Belediye Başkanımız Sayın İzzettin Yılmaz’a, Kültür Müdürümüz Sayın Alper Yıldırım’a ve Antakya Belediyesi Çalışanlarına minnettarım, kendilerine teşekkür ediyorum. Eser güvende çok şükür. Duyarlı bir iş insanımızın deposuna konuldu. Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuracağım ama, satmak da zorundayım. Zira zor durumdayım, nakte ihtiyacım var. Sanatsever dostların ve iş insanlarının destek olmasını istiyorum.
Menel Hüzmeli; tam 7 aylık çalışmanın ardından eserini tamamladığını söyledi. Eserin tasarımının 2 ay sürdüğünü belirten Hüzmeli, “Tasarı iki ay süren eserimin yapımı tam 5 ay sürdü. Ellerim patlayana kadar 500 yüz bin doğal taşı tek tek yonttum. Doğal taş ve harçla yaptığım eserim, yaklaşık 1 ton ağırlığında. Boyutları 1.65 boyunda ve 1.45 eninde olan 3 boyutlu eserime Cennetin hediyesi ismini verdim” dedi.
Mozaik sanatına 12 yaşındayken ST.Simon manastırında gördüğü mozaikten sonra başladığını belirten Hüzmeli, “Çok küçüktüm. ST. Simon manastırında gördüğüm mozaikler, mozaik sanatına amatör olarak başlamamı sağladı. Daha sonra Antakya’da kendi atölyemi açarak mozaik sanatına devam ettim. Yaptığım doğa gezileri, Cennetin Hediyesi eserimin ilham kaynağı oldu. Önce oturup tasarladım. Daha sonra da tamamen doğal taşları tek tek yontarak, işe koyuldum. Tam 500 bin taşı tek tek yonttum ve eser ortaya çıktı.” Mozaikte hiçbir yerde harç kullanılmadığını belirten Hüzmeli, “Ben bu eserimde harç kullandım. Taşları taker teker yerleştirdim ve sonunda bu eser ortaya çıktı.
GUİNNESS REKORLAR KİTABINI HEDEFLİYORDU
Çocukluğundan bu yana mozaik sanatıyla ilgilendiğini belirten sanatçı Menel Hüzmeli, “Cennetin Hediyesi” ismini verdiği eserinin 1 ton ağırlığında ve 1 metre 65 santim boyutunda üç boyutlu bir çalışma olduğunu söyledi. Antakya Belediyesi Cumhuriyet Kültür Merkezi’ndeki sergide büyük beğeni toplayan eseri için sanatçı deprem öncesi Guinness rekorlar kitabına başvurmayı hedefiyordu. Devasa zeytin ağacı tasfriyle Hatay’ın barış atmosferini yansıtan eser, bolluk, bereket ve cennet meyvesini simgeliyor.
BARIŞI VE KARDEŞLİĞİ ANLATMAK İÇİN”
Sanatçı Menel Hüzmeli, Hatay’ın çok özel bir kent olduğunu belirterek, “birçok din ve mezhebin arasında kardeşçe yaşanan Hatay’da, bu eserimi yaparken kardeşlik kentini anlatmak için barışın simgesi zeytin ağacını seçtim.” Hüzmeli, eserlerin tasarımında gerçek zeytin çekirdekleri de kullandığını ifade ederek, mozaiğin en özel çalışmalarından biri olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz hafta Beyoğlu sanat galerisinde depremzede sanatçıların bir araya getirildiği, İstanbul Beyoğlu Belediyesini tarafından tertiplenen ve Esmer Erdem’in küratörlüğünü yaptığı, bir sergi açıldı. Mozaik sanatçısı Menel Hüzmeli de sergide depremden kurtarabildiği az sayıda eseriyle, sergiye renk kattı. Sonrasında ise “Cennetin Hediyesi” eseri için yetkililere, nihayet sesini duyurabildi. Şükür ki eser, enkaz altından hiç zarar görmeden korunabilmişti. Ve 2,5 ay sonra Menel Hüzmeli’nin, “Cennetin Hediyesi” isimli mozayik çalışması enkazdan alınabildi.
Eser kurtarıldıktan sonraki duygularını paylaşan Sanatçı Hüzmeli; “ Cennetin Hediyesi’ni binbir güçlükle Cumhuriyet Kültür Merkezi’nden çıkartmam konusunda bana destek olan Antakya Belediye Başkanımız Sayın İzzettin Yılmaz’a, Kültür Müdürümüz Sayın Alper Yıldırım’a ve Antakya Belediyesi Çalışanlarına minnettarım, kendilerine teşekkür ediyorum. Eser güvende çok şükür. Duyarlı bir iş insanımızın deposuna konuldu. Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuracağım ama, satmak da zorundayım. Zira zor durumdayım, nakte ihtiyacım var. Sanatsever dostların ve iş insanlarının destek olmasını istiyorum. Sizlere de ayrıca teşekkür ediyorum. Duygularıma tercümen oldunuz, Sesimi duyuruyorsunuz. İyi ki varsınız… ”