Cumartesi , 5 Ekim 2024
Anasayfa Life Haber “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Madenciliğimizin 100 Yılı Sempozyumu”
Life Haber

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Madenciliğimizin 100 Yılı Sempozyumu”

“Türkiye Cumhuriyeti‘nin 100. Yılında Madenciliğimizin 100 Yılı Sempozyumu”

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD) tarafından

30 Ekim 2023 Tarihinde

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünde düzenlendi.

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği(MMMGD) tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı münasebetiyle “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Madenciliğimizin 100 Yılı” konulu sempozyumu 30 Ekim 2023 tarihinde Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Sadrettin Alpan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmalarını MMMGD Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, İstanbul Maden İhracatçı Birliği(İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Funda Bekişoğlu, Altın Madencileri Derneği(AMD) Başkanı Mehmet Yılmaz, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık yaptı.

MMMGD Yönetim Kurulu Başkanı, Halim DEMİRKAN, konuşmasına; “Madenciliğin çevreye ve İş sağlığı güvenliğine azami düzeyde duyarlı ve dikkatli, katma değeri yüksek ve yüksek verimli olarak yapılması gerektiğini savunmakta, Teknolojiye ve günün teknik ve sosyal gerekliliklerine uygun, halkla uyumlu olarak yapılması gerektiğine inanıyoruz” vurgulaması ile başladı.

Sürdürülebilirliğin en önemli koşulu bilimsel etik çevresinde doğaya, insana saygılı yöntemlerle yapılmasıdır. Biliyoruz ki bilinen ve öngörülen rezervler dikkate alındığında gelecek yüzyıllarda kendimize yeteceğimiz anlaşılmaktadır.

Altın Madencileri Derneği(AMD) Başkanı Mehmet Yılmaz ise “Madenciliğin yüzyılını konuşacaksak en doğru yer bu çatı altı diye düşünüyorum. Çünkü bugün Türkiye’de madencilik yapan herkesin yolu mutlaka bizim de ilk yıllarda yolumuzun geçtiği gibi MTA kütüphanesinden mutlaka geçmiştir. Burası gerçekten hepimiz için çok önemli bir mekân, dolayısıyla madenciliğin100 yılını burada konuşuyor olmamız çok önemli. Cumhuriyetimizin 100 yılını kutluyoruz, dün özellikle yurdun her tarafında, yurt dışındaki temsilciliklerimizde coşkuyla kutlanmış olması hepimizi gerçekten çok mutlu etti ve heyecanlandırdı.

Anadolu’da madenciliğin yaklaşık 7.000 yıl önceye gittiğini biliyoruz. Cumhuriyet, ilk kurulduğu yıllarda madenciliğin gayrisafi milli hasıla içindeki payı bugünden çok yüksek. Dünyadaki gelişmiş ülkelerin ortalaması 6,7,8 hatta bazı ülkelerde % 10’lara kadar çıkıyor. Bizde Cumhuriyetin ilk yıllarında % 20’lere kadar vardığı dönemler olmuş ama şu anda maalesef %1’lerdönemindeyiz.  Böylesine büyük bir potansiyelin üstünde otururken bu rakam bence, biz madencilere yakışmıyor, bunu daha yukarılara çekmek zorundayız.

İstanbul Maden İhracatçı Birliği(İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Funda Bekişoğlu yaptığı konuşmada “Türkiye’miz dünya çapında bakıldığında 190 maden çeşidinin 80’ine sahip bir ülke üstelik de rezerv açısından da çok güçlü bir ülke.

Maden sektörünün 100 yılında neden geçmiş yüzyılı konuşuyoruz? Ben esasında geçmiş yüzyıldan ders alarak bu bütün gelecek yüzyılın faaliyetleri konusuna dikkat çekmek istiyorum. Bizim gelecek yüzyılımız dünyanın sürdürülebilirliği ve yaşanabilir bir hale gelmesi için neler yapmamız gerektiğiyle çok ilintili. İstanbul Maden ihracatçılar Birliği olarak her platformda dile getirdiğimiz bir söylemi burada da dile getirmek istiyorum. Maden de Bizim Çevre de Bizim” dedi.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık ise “Cumhuriyetimizin 100 yılını kutlamaktayız bugün burada kurucu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilk yıllarında izlemiş olduğu Madencilik politikalarını ve Türkiye’nin Madencilik sektörünün son 100 yılda kat ettiği yolculuğu değerlendirmek ve bu önemli sektörün geleceğe dair bir bakış açısı sunmak amacıyla toplandık. Sanayinin temel girdilerini sağlayan madencilik sektörüne yapılan yatırımların misli ile ülkemize fayda sağlayacağı bilinciyle gerçekleştirdiğimiz projelerle yerin üstü ve altı havadan karadan ve denizden detaylı incelenerek mevcut kaynaklarımızın artırılması, ülkemizin madenciliğinin geliştirilmesi ve yeni maden yataklarının bulunması için arama ve araştırma çalışmaları son 100yıl içerisinde ülke ekonomimize ve gelişimimize büyük katkı sunmuştur.

Ülkemiz maden aramacılığı öncü ve lokomotifi konumundaki MTA’nın kuruluşundan itibaren yaklaşık 12 milyon metre sondaj yaptığı ve bu rakamın yaklaşık 8,3 milyon metrelik kısmının son 20 yılda yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmalar aynı zamanda bazı zorlukları da beraberinde getirmiştir. Zamanla madencilik faaliyetlerinin çevresel ve toplumsal etkileri daha fazla dikkat çekmeye başlamıştır. Madencilikle ilgili çevresel, sürdürülebilirlik İş Sağlığı ve Güvenliği ve yerel toplumların ihtiyaçları gibi konular gündeme gelmiştir. Madencilik sektörü çevresel ve toplumsal sorumluluğunun önemini anlamış ve bu yönde önemli adımlar atmaya başlamıştır. Günümüzde Türkiye’nin madencilik sektörü sürdürülebilir ve toplumsal sorumluluk ilkelerini benimseyerek geleceğe yönelik bir bakış açısı geliştirmiştir. Teknolojik yenilikler çevre koruma stratejileri, iş sağlığı ve güvenliği konularındaki gelişmeler sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamıştır. Ayrıca yerel toplumlarla iş birliği ve iletişim madencilik projelerinin daha dengeli bir şekilde geliştirilmesini sağlamıştır.

Açış konuşmalarının ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Madencilik Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kırşan “Madenciliğimizin Yüz Yılı”, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı (YMGV) Başkanı Prof. Dr. Güven Önal “Atatürk’ün Madencilik Politikası” konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.

Öğlenden sonra, Genel Maden İşletmecileri Derneği(GEMAD) Başkanı Cemil Ökten tarafından “Sürdürülebilir Madencilik” sunumu gerçekleştirildi.

Sunumların ardından moderatörlüğünü Dama Mühendislik Genel Müdürü Sabri Karahan’ın üstlendiği, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, GEMAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Ökten, Maden Hukuku Uzmanı Dr. Av. Kerem Canbazoğlu ile Sürdürülebilirlik ve İletişim Uzmanı Hakan Karan’ın katıldığı “Günümüz Madenciliğinin Genel Bir Değerlendirmesi“ konulu panel düzenlendi.

İlginizi Çekebilir

Kamuoyu Açıklaması

30 Eylül 2024 Orman Yönetmeliği Değişikliği, Madencilik Sektörünü ve Ülke Ekonomisini Yıkıma...

Kamu-Özel Sektör Arasında Köprü Görev

Hanifi ŞİMŞEK TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı 2000 yılında mermer, doğaltaş ve makina...

‘Turkish Stones’ Markasını Zirveye Çıkaracak Proje

Bu yıl Singapur’da düzenlenecek dünyanın önde gelen mimarlık festivali ‘World Architecture Festival...

Egeli Madenciler Hız Kesmiyor

Ocak-Ağustos döneminde Türkiye genelinde maden ihracatımız değer bazında geçen yılın aynı dönemine...