Salı , 14 Ocak 2025
Anasayfa Life Haber Türk Doğal taşları: Dünyayı süsleyen maden
Life Haber

Türk Doğal taşları: Dünyayı süsleyen maden

Türk Doğal taşları:
Dünyayı süsleyen maden

Madenler bakımından öncü konumda bulunan ülkemiz, dünyadaki 90 maden çeşidinin 80’ine sahip. Doğal taş özelinde baktığımızda ise bugün ülkemizde 150 farklı çeşit doğal taş, 650 renk ve desende mermerimiz keşfedilmiş durumda. Doğudan batıya kadar pek çok bölgemizde farklı tür ve çeşitlilikte doğal taş yataklarının varlığı, ihracat ve ekonomiye önemli katkılarda bulunuyor. Mermer, traverten, oniks, granit, kireç taşı, kayağan taşı, bazalt gibi yer altı kaynaklarından oluşan doğal taşlar bugün mimarinin vazgeçilmez ögesi arasında bulunuyor. Bu bilinçle doğal taş zenginliğimizi, sektörümüzün tüm aktörlerinin de katkısı ve ihracat stratejisiyle daha profesyonel yönetiyoruz. Bunun bir sonucu olarak ihracat rakamlarımıza bakıldığında; 2021 yılında 184 ülkeye 2,09 milyar dolar değerinde doğal taş ihracatı gerçekleştirdik. Bu değer artışı 2020 yılına oranla yüzde 21 oranında gerçekleşti. Bu değerin içinde işlenmiş doğal taşlar 1,28 milyar dolar, blok doğal taşlar ise 809,1 milyon dolar olarak yer aldı. Dünya doğal taş üretiminde ve ihracatında üçüncü sırada yer alıyoruz. Doğal taş ihracatımızın yüzde 95’ini ise mermer-traverten ürünleri oluşturuyor. Mermer traverten üretiminde ve ihracatında ise dünyada lider durumdayız.

İMİB olarak içinde bulunduğumuz dönemde madencilik sektörünü daha üst noktalara çıkarmak için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu noktada da dijitalleşmeye verdiğimiz önem, faaliyetlerimizin de başarıya ulaşması adına bize güç veriyor. Bu vizyon ile 2020 yılında başlattığımız Sanal Ticaret Heyetleri’ne devam ediyor, ihracatımızın aksamaması için Mısır, Ürdün, Cezayir, İngiltere, Bangladeş gibi çeşitli ülkelerle temaslarda bulunuyoruz. Bunun yanı sıra en son 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz ve pandemi sebebiyle ara verdiğimiz fiziki heyetlerimize de bu yıl mayıs ayında Birleşik Arap Emirlikleri ile start veriyoruz. Heyeti 18 firmamız ile gerçekleştireceğiz. Türk doğal taşının yurt dışında markalaştırılması çalışmaları kapsamında hedef ülke ABD’ye yönelik “Çağdaş Tasarım ve Mimaride Türk Traverteni” konulu bir webinar düzenledik. Webinarda, Türk doğal taşının tanıtımını yaparak, Türk traverteni kullanılmış mimari örnekler üzerinden ilgi çekici bir sunum gerçekleştirdik.

ABD’ye yönelik bir diğer webinar ise 94 bin üyesi bulunan Amerikan Mimarlar Derneği (American Institute of Architects) ile “The Design Opportunites of Natural Stone” temalı bir webinar düzenledik. Webinar organizasyonunun yanı sıra dernek aracılığı ile AIA üyelerine yönelik olarak Türk doğal taşlarını tanıtan bir makale yayımlandı ve Coverings Fuarı’yla eş zamanlı olarak da yine AIA üzerinden sosyal medya kampanyası yürüttük.

Yurt dışında katılım gösterilen pek çok prestijli fuar, sektörümüzün gücünü göstermek adına da önemli bir fırsat oluyor. Ülkemizin marka algısını ileri seviyelere taşımak için fuarlarda yaptığımız verimli görüşmeler bize kısa ve uzun vadede önemli getiriler sunuyor. Bu kapsamda; ABD’nin Florida eyaletinin Orlando şehrinde geçtiğimiz yıl 31’incisi düzenlenen Coverings 2021 The Global Tile & Stone Experince Fuarı’na katılım gösterdik. İMİB olarak fuarın milli katılım organizasyonunu 19’uncu kez gerçekleştirdik. 17 Türk doğal taş firmasının katıldığı fuarda, doğal taş ihracatımızda lider pazarlardan olan ABD’de önemli iş birliklerine imza atıldı. Fuar bu yıl 5-8 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl 34 firmamızla beraber milli katılım organizasyonu düzenleyeceğiz. İtalya’nın Verona şehrinde 55. kez düzenlenen ve milli katılım organizasyonu 11. kez birliğimizce gerçekleştirilen Marmomac 2021 International Exhibition of Stone Design and Technology fuarında 23 firmamız mermer, traverten, oniks, granit, bazalt gibi doğal taş ürünlerini fuarda ziyaretçilerin beğenisine sundu. 27-30 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu yılki fuarın 12. kez milli katılım organizasyonu düzenleyeceğiz. Bunun yanı sıra 26. kez düzenlenen MARBLE İzmir – Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda da yer aldık. Fuarla eş zamanlı olarak düzenlenen ve doğal taştan ilham alarak, doğal taşın binlerce yıllık serüveninin tanıtıldığı Dünya Taş Zirvesi (World Stone Summit-WSS)’nde de yerimizi aldık. Yine fuarla eş zamanlı düzenlenen 6. Uluslararası Taş Kongresi boyunca yapılan görsel 3D, VR sanal gerçekçilik sunumları ile hem de kongre sürecinde ve devamında yapılan gezilerle katılımcılara binlerce yıllık teknikler, mimari uygulamalar ve günümüz üretim ortamlarını yerinde tanıttık. Marble İzmir Fuarı ile eş zamanlı olarak, İZFAŞ iş birliği ile 25-30 Ağustos 2021 tarihleri arasında birliğimizce alım heyeti de düzenlendi ve tüm alım heyetleri genelinde 23 farklı ülkeden toplam 371 ziyaretçi kayıt yaptırdı. Bu yıl da 13 ülkeden (Azerbaycan, Brezilya, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore Cumhuriyeti, Hindistan, İspanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan, Meksika, Portekiz, Singapur ve Yunanistan) satın almacıların daveti ile daha geniş kapsamlı bir alım heyeti organizasyonu için çalışmalarımızı yürütüyoruz.

5-10 Eylül 2021 tarihleri arasında İtalya’da gerçekleştirilen Milano Tasarım Haftası’na ise “Turkish Stones Library” sergisiyle katılım sağladık. Böylelikle doğal taş açısından bir diğer önemli ülke olan İtalya’da Türk taşı kütüphanesini sergileyerek ülkemizin bu alandaki potansiyelini gösterme fırsatı yakaladık. Doğal Taş Söyleşileri kapsamında, doğal taş kullanımının öne çıktığı yapıların ele alındığı; doğal taş türleri, atölye imkanları, güncel teknolojik bilgiler ve taşın işlenmesi konusunda teknik bilgilerin verildiği , “Online Doğal Taş Söyleşi Serisi” düzenledik. Arkitera iş birliği ile toplamda 13 tane söyleşi gerçekleştirildi. 9 Mart 2022 tarihinde ise World Architectural Festival iş birliği ile “Color It Stone” Webinarı düzenledik. Bu webinardaki amacımız yabancı mimar ve tasarımcılara Türk doğal taşının renk ve desen çeşitliğini uygulanmuş proje örnekleriyle beraber tanıtmak ve farkındalık yaratmak idi.

Expo Dubai 2021’de Türkiye pavilyonunda doğal taş kütüphanesi ile katılım sağladık. Turkish Stones markası ile “WAF-Virtual 2020” etkinliğine silver sponsor olarak katılım sağladık. Burada ise dünyanın farklı bölgelerindeki yeni tasarım anlayışları ve yapım teknolojileriyle biçimlenen yenilikçi doğal taş mimari örneklerini ele alan sunumları katılımcılarla paylaştık.

Uzun vadedeki prestijimiz için büyük önem verdiğimiz bu tür köklü fuarlarda ve dijital ortamlarda yapılan markalaşma çalışmalarının amacı doğal taş çeşitliliğimizi ve kalitesini gözler önüne sermek. Burada yaptığımız çalışmalar ve yeni iş birliklerinin en önemli getirisi ise süreç içinde birim fiyatımızın yukarı yöndeki yükselişi ve ürünlerimize olan talebin artması şeklinde gerçekleşiyor.

Asli görevi kamu yararı olan, hemen hemen tüm sektörlere ham madde sağladığı gibi istihdama da ciddi oranda katkı sunan madencilik sektörünü ve ihracatımızı el birliğiyle daha ileriye taşıyacağımıza olan inancımız tam.

Leave a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’ne büyük ödül

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı, Afyonlu iş insanı İbrahim Alimoğlu’nun adıyla 30...

Başımız Sağolsun…

Marmara Adası Saraylar Mahallesinde, meydana gelen toprak kayması sonucunda iki işçi hayatını...

İZFAŞ’ın Yeni Genel Müdürü Belli Oldu

Karaosmanoğlu istifa etmişti… İZFAŞ’ın yeni genel müdürü belli oldu. İzBB’nin önemli şirketlerinden...

Orman Kanunu Yönetmeliği’ne İMİB’den iptal davası

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), 24 Eylül 2024 tarihli ve 32672 sayılı...