Projeyi görmeden ‘yıktırmayız’ diyerek propaganda yapanların yüzünden uzun yıllar kaybedildiğini söyleyen mimar Murat Tabanlıoğ- lu, “Yeni AKM projesi görüldü, algılar şimdi değişti. Birçok yerden olumlu tepkiler alıyoruz” dedi.
Yeni AKM projesinin mimarı Murat Tabanlıoğlu, “Proje görüldü, ön yargılar kırıldı. ‘Babanın yaptığı binaya dokunamazsın’ diyen annem bile ikna oldu.” dedi.
ÖN YARGILAR YIKILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde tanıtılan İstanbul Yeni Atatürk Kültür Merkezi Projesi’nin mimarı Murat Tabanlıoğlu :
2008 yılından bu yana tartışma konusu haline gelen ve sürekli siyasi zemine çekilmeye çalışılan yeni projenin beğenildiğini anlatan Tabanlıoğlu, bazı çevrelerin ‘yıktırmayız’ propagandası için “Daha projeyi görmeden karşı çıkıp eleştirdiler. Senelerce zaman kaybettik. Zamanımız harcandı. Yoksa çoktan bitip hizmete girmişti. Fikirler şimdi değişti” dedi. Tabanlıoğlu tanıtım sonrası ön yargıların yıkıldığını belirterek, proje sonrası ODTÜ’den tebrik telefonları aldığını söyledi.
Daha önce 2 proje hazırladıklarını söyleyen Tabanoğlu, “İlk projemiz o yıllarda bina birinci derecede tarihi eser göründüğü için Anıtlar Kurulu tarafından, Mimarlar Odası, Sendikalar Odası ve bazı sanatçılar tarafından sakıncalı bulundu. Onun üzerine biz ikinci bir proje hazırladık. Bu sakıncalar daha çok mimari değişiklikler ile ilgiliydi ve bu onların yorumuna göreydi. Ama daha sonra hepimizin bildiği gibi proje durdu.
21.YÜZYILIN ESERİ OLACAK
Bir süre sonra büyük bir heyecanla Eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı beni arayarak yeni AKM ile ilgili görev verildi. Bu binayı yeniden nasıl şekillendirebiliriz diye. Tam 21’inci yüzyıla ait bir salon yapmak burada en önemli durumdu. Bizim kendi ‘Devlet Opera ve Balemiz’ var ama insanlar bittiğinde görecekler ki dünyanın çeşitli ülkelerinden opera ve bale temsilleri artık yeni AKM binasında olacak.”
ERDOĞAN, PROJENİN BİZZAT TAKİPÇİSİ
İnsanların gördüğü bu proje üzerinde 3 ay çalıştık. Bu konsept bir proje ama biz buna paralel olarak teknik projeleri de yapıyoruz. Amacımız bunu Kültür ve Turizm Bakanlığımıza olabildiğince gelişmiş bir proje olarak verip bunun ihaleye çıkıp iyi bir müteahhit tarafından hayata geçirilmesi. 2019’un ikinci yarısında ilk temsilin olacak olması oldukça iddialı bir söylem.
Ben bu işi yapacak tüm ekibimi topladım. Gece gündüz çalışmalara devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız da projeyi her ay izleyeceğini söyledi. Bizzat takipçisi olacak. Yeni AKM binasının gençlerimize ve İstanbullulara bırakacağımız en önemli mirası olacaktır. Taksim Meydanı’nın havası değişecek. Zaten meydanlar etrafındaki yeni binalar ile oluşur. O yüzden bence önemli bir nokta olacak.
SALON HALKLA BÜTÜNLEŞECEK
Yeni AKM projesinde bu nedenle salonun halk ile bütünleştirilmesi gayreti içine girdik. Nüfusu milyonları aşmış bir şehirde sadece bunu 2 bin 500 kişiyle değil binlerce kişiyle paylaşmak daha önemli.
ANNEMİ BİLE İKNA ETTİM
Şu anda benim en yakın çevrem de ilk defa gördü. Annem çok beğendi. Annem bana eskiden ‘O binaya dokunulamaz babanın yaptığı binayı bozuyorsun’ derdi. Ama şunu iddialı söylüyorum. Yaşasaydı babam da bu binayı çok severdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan; Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yerine yapılacak olan dev opera binası ile ilgili, “Yeni Atatürk Kültür Merkezi tamamlanıp hizmete girdiğinde, inşallah İstanbul ve ülkemiz için sembol bir mekân olacak” diyerek, 2019 yılının ilk çeyreğinde projenin tamamlanmasının hedeflendiğini belirttiler