Cumartesi , 5 Ekim 2024
Anasayfa Durum Sorumlu Madencilik İlkeleri Çerçevesinde Çalışmalıyız.
Durum

Sorumlu Madencilik İlkeleri Çerçevesinde Çalışmalıyız.

TÜMMER üyesi firmalarımızla da paylaştığımız, yakın zaman çalışmalarımız görüşmelerimizle ilgili hatırlatıcı bilgiler vermek isterim:

Maden mevzuatı ve bağlı tüm yasal düzenlemeler üzerine çalışmalarımıza güncelleyerek devam ediyoruz. Hepimizin bildiği, Maden Kanunundaki UMREK maddesi birinci önceliğimiz, sonrasında hemen orman yönetmelik taslağı, izinlerdeki gecikme ve red ler gibi konular var.

2019 yılında TÜMMER Yönetiminde olduğum için iyi hatırlıyorum, madde kanunlaşmadan önce tüm gerekçelerimizle birlikte bürokratlarımız, vekillerimiz ile görüşmelerde bulunmuştuk. Savımız; UMREK uygulamasının zorunlu olmaması, finans ihtiyacı duyan, borsaya tabi işlem gören ruhsatlarda zorunlu hale getirilmesi, bir anlamda gönüllülük esasına dayandırılmasıydı. Halen de aynı görüşümüzün arkasındayız. Biliyorsunuz ülkemiz UMREK komisyonu, raporlarda standart belirlemek, ortak bir dil oluşturmak, madencilik sektörü tarafından halka açıklanan bilgilerin yüksek standartlarda raporlanmasını teşvik etmek amacıyla kuruldu. Bu kapsamda raporlama standartları ile ilgili çalışmalar yürüten ve çatı kuruluş olan CRIRSCO’ ya 2018 yılının Mayıs ayında üyeliği kabul edildi. UMREK Kodu ile amaç; Maden Arama Sonuçları, Maden Kaynakları ve Rezervlerinin, yatırımcıları, finansal kuruluşları ve borsayı bilgilendirme amaçlı raporlandırılması için gerekli asgari standartları ve bu konuda en iyi uygulamaları tanımlamaktı. Amacın esasına bakıldığında, savunmamızın haklı gerekçelere dayandığı görülecektir. Konuyu ilgili bürokratlarımızla görüşmeye devam ediyoruz, yakın zamanda Maden Platformu olarak Sayın Bakanımızla bir toplantı olacak, UMREK maddesini Bakanımıza arz etmiş olacağız.

Maden sektörünü ilgilendiren Orman Kanunu 16 ncı madde uygulama yönetmelik taslağı da önceliklerimiz arasında. Taslağın başta “verimli orman alanı” tanımı olmak üzere, izin bedellerindeki katsayıların düşürülmesi, özellikle tesis izinlerinde amaç dışı kullanım hükmünün uygulanmaması stok alanının pasa veya pasa alanının stok olarak kullanılabilmesine imkân tanınması, vaktiyle TÜMMER ve TMD tarafından Danıştay nezdinde açılan ve iptal edilen 2014/1 sayılı Ekosistem Genelgesine ait maddelerin taslaktan kaldırılması gibi konuları Sayın Orman Bakanımıza Maden Platformu olarak arz ettik. İzinlerde yaşanan gecikmeler, maden ve orman kanununda olmayan gerekçelerle reddedilen izin talepleri yine her platformda dillendirdiğimiz konular.

Bir süredir Yüksek Fen Kurulunun talebi üzerine birim fi yat listesi üzerine çalışıyoruz. Mevcut listede artık üretimi olmayan, rezervi bitmiş, ya da çok genel geçer isimle adlandırılmış birçok doğal taş var biliyorsunuz. İhalelerde bunların sorunlara neden olduğu bildirildi bize, önümüzdeki günlerde Yüksek Fen Kurulu ile bir toplantı daha yapmış olacağız, listenin tam şekillenmesi Ekim sonu Kasım başı gibi olur sanıyorum.

Sektörümüz, bir taraftan ticaret hacmini genişletmeye çalışırken ülkemize ithal doğaltaşların giriyor olmasından da muzdarip biliyorsunuz. Serbest Ticaret Anlaşmamızın olduğu Mısır Arap Cumhuriyeti’nden, 2023 yılı başından bu yana ülkemize yapılan işlenmiş doğaltaş ithalatında geçtiğimiz yıla oranla büyük bir artış söz konusu. 2022 yılı boyunca toplam 880 ton mermer, traverten ithalatı yapılmışken bu miktar 2023’ün ilk 7 ayında 10 bin tona, 54 bin ton işlenmiş granit ithalatı yine 2023’ün ilk 7 ayında 56 bin ton’a yükselmiş. Miktardaki artışa rağmen birim satış fi yatlarının düştüğünü de görüyoruz kaynaklardan. Bu yönde de bürokratlarımızla görüşmelerimiz sürüyor.

İnanıyorum ki, 2024-2026 Orta Vadeli Programda madencilik üzerine açıklanan maddeler sektörümüze büyük fayda sağlayacak. Tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin birbiriyle uyumlu bir kurumsal yapılanmaya kavuşturulmasını teminen bu faaliyetlerin tek elden yönetilmesine yönelik gerekli düzenlemelerin yapılacak olması, sektörümüzün en önemli beklentisiydi. Programın başarıya ulaşması için üzerimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeli, sorumlu madencilik ilkeleri çerçevesinde üretimlerimizi, ticaretimizi, istihdamımızı artırmak için çalışmalıyız.

Uğraşlarımız sürerken, teşekkür ve tebriklerimi derginiz vasıtasıyla da sunmak isterim. Göreve geldiği günden bu yana, sektörümüzün haklı ve gerekçeli sorunlarına her daim ortak akılla çözüm üretmeye çalışan, ülke madenciliğimizin daha ileri seviyelere taşınması için çaba harcayan değerli Genel Müdürümüz Sayın Cevat Genç’e şahsım ve sektörüm adına teşekkür ediyorum. Madencilik/Çevre İlişkisini milli menfaatler doğrultusunda, önlem alınarak üretimi desteklediği için Genel Müdürümüz Sayın Mehrali Ecer’e teşekkürlerimizi sunuyorum. Yakın zamanda ataması yapılan MAPEG Genel Müdürümüz Sayın Arslan Nadir’i tebrik ediyor yeni görevinde başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. ÇED Genel Müdürümüz Sayın Cihan Tatar’ı kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

Bu satırlar derginizde yer aldığında sanıyorum Marmomac Fuarı kapılarını açmış olacak. Tüm ülkemiz katılımcılarına hayırlı, bereketli bir fuar diliyorum.

İlginizi Çekebilir

DEMMAK; Ata Mesleğinden Doğan Güçlü Marka

Demirci Hacı Ömeroğulları Şirketler Grubunun demircilik mesleği yaklaşık 500 yıldan fazla geçmişe...

Öncelikli Sorunlarımız

Dr. A.Celil KILIÇ DENMERDER Yön. Krl. Bşk. Yrd. Çok kısa bir ifadeyle,...

Durum

2023 yılı maalesef hem ekonomik hem de sosyolojik açıdan iyi bir yıl...

Gelecek Bizim Olsun mu?

Jeo Müh. Serdar SUNGUR Çizgim Dizayn Mermer Yön. Krl. Bşk. Denmerder  Denetim...