Her toplantısını farklı bir ilde gerçekleştiren, 7 bin üyesiyle 6,5 milyar dolarlık ihracata imza atan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)Maden Sektör Kurulu, bu kez İstanbul’da bir araya geldi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ve Denizli İhracatçılar Birliği’nden (DENİB) oluşan Maden Sektör Kurulu’nun toplantısında gelecek hedefleri ve madencilik sektörünün sorunları ele alındı.
7 bin üyesiyle 6,5 milyar dolarlık ihracata imza atan, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ve Denizli İhracatçılar Birliği’nden (DENİB) oluşan Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)Maden Sektör Kurulu, İstanbul’da bir araya geldi. Madencilik sektörünün hedeflerinin ve sorunlarının masaya yatırıldığı TİM Maden Sektör Kurulu ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya’nın başkanlığındaki toplantıya; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Kılıç, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanı Ali Rıza Oktay, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzman Yardımcısı Dursun Tekdemir, TİM Maden Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı ve EMİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, TİM Maden Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı ve DKİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can, BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ve DENİB Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç katıldı.
SEKTÖR İÇİN BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu’nda, Orman Kanunun 16. Madde Yönetmeliği’nde yapılması planlanan değişiklik, Turquality Tanıtım Projesi destekleri, Avrupa’da zeytincilik alanlarının maden sahalarıyla olan ilişkileri, UMREK kodunun madencilik sektörüne olan etkileri, kritik mineraller yasası, ihracatçıların finansmana erişimini destekleme amacıyla reeskont kredilerin KOBİ limitlerinin güncellenmesi, ‘Hayatımız Maden Çalıştayı’nın 5’inci kez düzenlenmesi, yer bilimleri öğrencilerine yönelik mentorluk projesi geliştirilmesi gibi konular ele alındı. Son dönemlerde küresel ekonomilerde yaşanan gelişmelerin maden ihracatını etkilediğini, yurtiçinde de madencilik faaliyetlerinin topluma daha iyi anlatılması gerektiğini ifade eden Rüstem Çetinkaya, birlik ve beraberliğin sektör için çok önemli olduğunu dile getirdi.
KRİTİK MİNERALLER KONUSUNDA ÖNCÜ OLMALIYIZ
Kritik mineraller konusunda da Maden Sektör Kurulu’nun öncü olması gerektiğine vurgu yapan Rüstem Çetinkaya, “TİM Maden Sektör Kurulu olarak, kritik ham maddeler planını hazırlamalı ve bunu bakanlığa sunmalıyız. Bunun da Cumhurbaşkanlığı Kalkınma Planı’na girmesi için çalışmalıyız. Ülkemiz ekonomisi için temel ve kritik madenler belirlenmeli. Temel ve kritik madenlerin ve nadir toprak elementlerinin güvenli teminine yönelik yol haritası hazırlanmalı. Bu madenlerle ilgili stratejik rezerv, stok ve ihracat kısıtlaması konularında düzenlemeler yapılmalı. Tüm bunlar için de Maden Sektör Kurulu olarak elimizden geleni yapmalı ve öncü olmalıyız.” dedi.