Cuma , 20 Eylül 2024
Anasayfa Life Proje ‘Geleceğin inşasında madenler başrolde olacak’
Life Proje

‘Geleceğin inşasında madenler başrolde olacak’

Madenlerin ve madencilerin Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşmasında ilk sıralarda geldiğini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Türkiye hedefleri büyük olan bir ülke. Tarımdan sanayiye kadar her alanda ülkemizde gelişim hedefleniyor. Bu da ancak var olan kaynaklarımızın yani madenlerin üretime kazandırılmasıyla olur. Örnek vermek gerekirse elektrikli otomobillerde dizel otomobillere göre 6 kat daha fazla madene ihtiyaç duyuluyor. Sadece bu örnek bile madenlerin değerini bizlere çok net bir şekilde gösteriyor. 2040 yılına gelindiğinde bazı madenlere bugünden 15-16 kat daha fazla ihtiyaç duyulacak. Gelecek için bakır, lityum, kobalt, nikel, alüminyum, grafit, silisyum gibi birçok mineral kritik olacak. Yani geleceğin inşasında madenler başrolde olacak. Türkiye olarak da buna göre hareket etmemiz gerekiyor.” dedi.

‘Geleceğin inşasında madenler başrolde olacak’

Maden sektöründen 6,5 milyar dolarlık ihracat

2022 yılında Türkiye’nin ihracatı 254 milyar dolar seviyesini aşarak rekor kırdı. Türkiye’nin ihracatına 6,5 milyar dolarlık katkı ise maden sektöründen geldi. Maden sektörünün 2022 yılı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,13’lük artışla 5 milyar 927 milyon dolardan, 6 milyar 469 milyon dolara yükselmiş oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “2022 yılına başlarken kendimize 7,5 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. Ancak dünyada yaşanan gelişmeler nedeniyle hedefimize ulaşamadık. Tüm zorluklara rağmen ihracatımızı yine de artırmayı başardık. 2023 için de dünyadaki gelişmeler bizi yakından ilgilendiriyor.” diye konuştu.

Maden sektöründen 6,5 milyar dolarlık ihracat

Abd ve AB’deki resesyon etkili oldu

2022 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “2022 başında 7,5 milyar dolarlık ihracat hedefiyle yola çıkmıştık. İlk 6 ay yüzde 25’lik artışla devam ediyorduk. Ancak, sonrasında ABD’deki ve AB’deki resesyonun etkilerini görmeye başladık. Çin’de de koronavirüs etkileri devam edince sektörün ihracatı yavaşladı. Bu gelişmeler dikkate alındığında hedefimize ulaşamadık. Ancak, yine de maden sektörü olarak yüzde 9,13’lük ihracat artışını yakalamayı başardık. 2022’yi yaklaşık 6,5 milyar dolarlık ihracatla kapattık. 2022 yılında ürün grubu bazında metalik cevherler 2 milyar 172 milyon dolarla maden sektörünün ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sıra, 2 milyar 96 milyon dolarlık ihracatla doğal taşların oldu. Üçüncü sıradaki endüstriyel mineraller ihracatı 1 milyar 357 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Gelecek yıl için de benzer durumlarla karşı karşıyayız. 2023’ün ilk 6 ayında ihracatımızın çok artmasını beklemiyoruz. Eğer söz konusu şartlarda bir değişim olmazsa 2023 yılı ihracatının 2022 yılının gerisinde olacağını tahmin ediyoruz. 2023’ün ikinci 6 ayından sonra dünyada yaşanan gelişmeler farklılaşırsa, ihracatta 2022 ile aynı seviyeleri yakalayabilir ya da bir miktar yukarı çıkabiliriz.” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya

İlginizi Çekebilir

“Yükselen Markalar Türkiye”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu, “Yükselen Markalar...

BAŞARANLAR ile Travertene Doğal Dokunuş

2005 yılından bu yana ev tekstili üzerine faaliyet gösteren Chakra markasının Türkiye...

‘Taşın ana vatanı Türkiye’ projesi

İMİB’in Türk doğal taşını dünyaya tanıtacak projesi için ‘Turquality’ desteği İstanbul Maden...

“Regnum Carya” Konforun ve Dinginliğin Vücut Bulmuş Hali

“Regnum Carya” da sektörün en güçlü firmalarından “Başaranlar Mermer” İmzası  Antalya’nın en...