Cumartesi , 5 Ekim 2024
Anasayfa Life Fuar Türk doğal taş sektörü Çin seddini aşmaya gitti
Life Fuar

Türk doğal taş sektörü Çin seddini aşmaya gitti

Kabe’den Beyaz Saraya, dünyanın en önemli havalimanlarından Hollwood yıldızlarının malikanelerine prestijli yapılara değer katan, doğal taş sektöründe dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı olan Türkiye, 2023 yılında en büyük ihraç pazarı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na 88 firmayla çıkarma yaptı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu yaptığı Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye, uluslararası katılımda dünya lideri konumunda.

Türk doğal taş sektörü Xiamen’de dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılara, mimarlara, müteahhitlere, endüstriyel tasarımcılara 150 çeşit, 650 renk zenginliğine sahip olan, her dönem moda olan doğal taşlar sergilendi.

Alimoğlu; “2024 yılında daralmayı durdurduk ihracatta artışa geçtik”

Küresel ekonomide yaşanan resesyon nedeniyle 2023 yılında Türk doğal taş sektörünün ihracatının yüzde 8’lik daralma yaşadığını, 2 milyar 96 milyon dolardan 1 milyar 936 milyon dolara gerilediğini aktaran Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, ihracattaki kötü gidişi durdurmak ve tekrar artışa geçmek için 2024 yılının ilk çeyreğinde dördüncü uluslararası pazarlama etkinliğine imza attıklarını, 2024 yılının ilk iki aylık diliminde ihracatta artışa geçtiklerini kaydetti.

Doğal taş sektöründe 2024 yılında ihracatta 2 milyar 100 milyon doları aşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe Xiamen Fuarı’nda bir adım daha yaklaştık. Bayram sonrasında İzmir MARBLE Fuarı’nda ticari bağlantılarımıza bir halka daha ekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Doğal taş sektöründe dünyanın en büyük buluşma noktası olan Xiamen Fuarı’nda Türkiye Pavyonunun açılışını Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Guanco Başkonsolosu Kaan Başkurt, Guanco Ticaret Ateşesi Şerife Yıldırım Demirel ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Altınpınar gerçekleştirdi.

Çin’e 1 milyar dolar ihracat yaptığımız zamanlara dönmek istiyoruz

Türk doğal taş sektörünün Çin’e doğal taş ihracatının 2010’lu yıllarda 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını, sonraki yıllarda Çin ekonomisindeki durgunluk ve pandemi nedeniyle ihracat rakamlarının 2022 yılında 418 milyon dolara kadar gerilediğini aktaran Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Altınpınar, 2023 yılında Çin’e ihracatlarının tekrar artışa geçtiğini ve 432 milyon dolara ulaştığını, Çin’in tekrar en fazla ihracat yaptıkları ülke konumuna yükseldiğini, Çin pazarında eski parlak dönemlerine dönme arzusunda olduklarını ifade etti.

Çin pazarının blok talebi yanında son yıllarda işlenmiş ürün talep eder hale geldiğini vurgulayan Altınpınar, “Xiamen Fuarı doğal taş sektöründe dünyanın vitrini konumunda. Dünya’nın dört bir tarafından gelen ithalatçılara taleplerine göre doğal taş tedarik edecek yetkinlikteyiz. Buraya dünyanın taleplerini toplamaya, ihracatımızı artırmaya geldik” dedi.

Çin’in Xiamen şehrinde 16-19 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen 24. Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Ege Maden İhracatçıları Birliği Milli Katılım Organizasyonuyla 56 firma yer alırken, bireysel katılan Türk firması sayısı 32 oldu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Xiamen’de tamamlamış olduğu AB Projesinin dijital çıktısı olan VR Gözlüklü İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Simülasyonunun tanıtımı da Çince olarak gerçekleştirildi.

Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na; Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri de info stand ile katılım sağladı.

EDİTÖR’ÜN NOTU:

Uzun bir aradan sonra; Pandemi sonrasında önceki yıllarda belirlenen takviminde ve geniş katılımlı olarak yapılan Xiamen Fuarı bekleneni karşılamamış görünüyor. Fuar katılımcıları ile yaptığımız görüşmelerde bir çok katılımcı şu ortak görüşleri paylaştılar:

Ticaret savaşları ve Çin’de emlak piyasasındaki durgunluk devam ediyor. Özellikle sosyal konutlara yönelik devlet desteklerinde kısıtlamalar devam ediyor.

Ayrıca;  Çin Beyazımsı ve gri renkli kendi ocaklarını açmışlar. Ayrıca Kamboçya, Vietnam, Afrika Ülkeleri ve İran’dan daha uygun fiyatlarla ve yüklü oranlarda taş çekiyorlar. Öte yandan Çin’den gelen malzemelere Amerika % 20 ek vergi uyguluyor. Amerika’da yapılacak seçimler sonrası bu vergilendirmenin artabileceği endişesini de taşıyorlar. Bu da alımları ve üretimlerini olumsuz etkiliyor. Türkiye’den taş alımları yakın vadede artabilecek gibi görünmüyor.

Fuarda Türkiye dışında Brezilya, İspanya ve İtalyan katılımcılar da bulunuyordu. Brezilya’nın özellikle butik olarak tanımlanan egzotik taşlarına Çinliler yoğun ilgi gösteriyorlar.

İhracatçılarımız şunun da altını çiziyorlar:

Maliyet muhakemesi ve satış rakamları. Ülkemizde enflasyondan kaynaklı ciddi bir girdi maliyetimiz var ve artmaya da devam ediyor. Ancak TL/ döviz kuru karşılıkları da yetersiz. Dış Ticaret açığımız malum, Çin’de ise dış ticaret fazlası var. Bu da fiyat belirlemelerinde sorun yaratıyor.

Anlaşılan o ki; Çin ile ihracatımızın eski günlerine dönmesi biraz zor. Fuarda mamul ürün alıcılarının da bulunduğundan hareketle ( Özellikle Avustralya ) katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vermek daha doğru olacaktır inancı ağır basıyor.

İlginizi Çekebilir

Marble İzmir

Bu yıl 29. kez kapılarını açan Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve...

Türk doğal taş sektöründen ABD çıkarması

Yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk doğal taş sektörü, en önemli...

Türk doğal taş sektöründen ABD Çıkarması

Yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk doğal taş sektörü, en önemli...

Doğal Taş Sektörü 29. Marble İzmir’i Bekliyor

Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş...