Cuma , 20 Eylül 2024
Anasayfa Life Haber DOTEK’İ konuştuk…
Life Haber

DOTEK’İ konuştuk…

Doğaltaş Makina Ve Teknolojileri Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zeynep Ekiz Atıcı’dan;  DOTEK’i, çalışmalarını ve hedeflerini atlatmalarını rica ettik. Kendisi bizleri kırmayıp, sorularımızı yanıtladı.

STONE&LIFE: DOTEK nedir? Misyonu nelerdir?

Başkan Zeynep Ekiz Atıcı: DOTEK; Doğaltaş Makine ve Teknoloji Üreticilerini bir çatı altında birleştirmeyi hedefleyen bir Dernek. Misyonumuz ise şöyle özetlenebilir:

Doğaltaş sektöründe faaliyet gösteren makine üreticileri ve sarf malzemeleri sektöründe yer alan firmaları bir araya getirerek, sektörün gelişimine katkı sağlamak, üyelerimizin işbirliği ve bilgi paylaşımını teşvik etmek ve sektör standartlarını yükseltmek için çaba harcamak.

Doğaltaş makine ve sarf malzemeleri endüstrisinde kaliteyi artırmak, yenilikçi çözümler geliştirmek ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı kalarak sektörümüzü ulusal ve uluslararası platformlarda temsil etmek amacıyla çalışıyoruz. DOTEK olarak hedefimiz; üyelerimize değer katan etkinlikler düzenlemek ve sektördeki en iyi uygulamaları desteklemek ve üyelerimizin rekabet güçlerini artırmak.

STONE&LIFE: Dernek Olarak 2024 Yılı ile ilgili çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz ?

Başkan Zeynep Ekiz Atıcı: 2024 yılının ilk ayında gerçekleştirdiğimiz sektör toplantısında, üyelerimizle bir araya gelerek sektörümüzü etkileyen önemli konuları detaylı bir şekilde değerlendirdik. Özellikle düşük döviz kuru, artan hammadde fiyatları ve yüksek işçilik maliyetleri gibi sorunların sektörümüz üzerindeki etkilerini tartıştık ve bu konularda alınabilecek çözüm odaklı adımları masaya yatırdık. Toplantı boyunca yapılan değerlendirmeleri ve üyelerimizin dile getirdiği görüşleri not aldık.  İlgili mercilere ulaşarak çözüm sürecini hızlandırmayı ve sektörümüzün geleceğini güvence altına almayı hedefliyoruz. Sektörümüzdeki gelişmeleri yakından takip ederek, doğru stratejilerle hareket etmeye ve sektörümüzü ulusal ve uluslararası düzeyde daha rekabetçi hale getirmeye yönelik çaba harcıyoruz.

Bu yıl içerisinde de benzer şekilde sektör toplantıları düzenleyerek, üyelerimizin imalat sürecindeki sorunlarını yakından dinleyip çözüm üretmeye devam edeceğiz. Üyelerimizin karşılaştığı zorlukları anlamak ve sektörümüzün gelişimine katkı sağlamak adına etkin iletişim ve işbirliğini sürdüreceğiz. Bu süreçte, sektörümüzün güçlenmesi ve ulusal sanayimizin rekabet gücünün artırılması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz.

Derneğimiz ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB) ile birlikte gerçekleştireceğimiz UR-GE projesi için katılım başvuruları tamamlandı ve süreç devam ediyor. Bu proje kapsamında, katılımcılar kısa süre içinde toplam maliyetin %75 oranında Devlet Desteği alabilecekler. Projenin amacı; sektörümüzdeki firmaların uluslararası pazarda daha rekabetçi hale gelmelerini sağlamak ve ihracatlarını artırmak için gereken adımları atmak. Devlet desteğiyle projenin maliyetinin büyük bir kısmının karşılanması, katılımcı firmalarımızın bu önemli projeye daha kolay ve güçlü bir şekilde katılımını sağlayacaktır düşüncesindeyiz. Projeye katılan firmalarımızın, uluslararası pazarlarda daha etkin bir konuma gelmeleri ve ihracatlarını artırmaları için gerekli eğitimler, tanıtım faaliyetleri ve diğer destekler projenin temel unsurları arasında yer almaktadır. Bu projeyle sektörümüzün uluslararası alanda daha güçlü bir konuma gelmesini ve ihracat hacminin artmasını hedefliyoruz.

STONE&LIFE: Doğaltaş Makine ve Sarf Malzemelerinde yaşanan Sorunlar Nelerdir?

Screenshot

Başkan Zeynep Ekiz Atıcı: Ülkemiz doğaltaş makine sektöründe, yerli üretim yerine ithal makine kullanımının giderek artması, sektörün karşı karşıya olduğu önemli bir sorundur. Bu durum, yerli üreticilerin rekabet gücünü zayıflatmakta ve sektörde dışa bağımlılığı artırmaktadır. Çin menşeli ürünlere ek ilave gümrük vergisi getirilmesi gerekmektedir. Bu adım, yerli üreticileri koruyacak ve sektörde dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacaktır.

Çin menşeli ürünlere ek ilave gümrük vergisi getirilmesi, yerli üretim makine ve ekipmanlarının rekabet gücünü artırarak sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, ek ilave gümrük vergisi uygulamasıyla ithal makinelerin fiyat avantajı azaltılacak ve yerli üretim makinelerinin tercih edilmesi teşvik edilecektir. Böylelikle sektördeki dışa bağımlılık azalacak ve yerli üreticilerin daha sağlam bir pazar payına sahip olmaları sağlanmış olacaktır. Ayrıca, ithal makinelerin teknik destek ve servis hizmetlerinde yaşanan sorunlar da sektörün verimliliğini olumsuz yönde etkilediğini de eklemek isterim. Sorunu çözmek için yerli makine üretimini teşvik etmek ve yerli üreticilere destek sağlamak gerekiyor. Bunun için devletin, yerli makine üreticilerine vergi avantajları, teşvikler ve finansal destekler sağlaması önemlidir.

Tüm bu tedbirlerin bir arada uygulanmasıyla makine sektörünün uluslararası arenada daha güçlü bir konuma gelmesi ve sürdürülebilir bir büyüme sağlaması mümkün olacaktır.

Yoğun  çalışma temposu içinde dergimize zaman ayıran ve doğaltaş makinacılarının çalışmalarını ve sorunlarını paylaşan DOTEK Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zeynep Ekiz Atıcı’ya teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyoruz.

İlginizi Çekebilir

Madenciler konteyner fiyatlarındaki artışa ‘dur’ demek için harekete geçti

Maden ihracatçıları navlun fiyatlarını yükselten konteyner hatlarını Ticaret Bakanlığı’na bildirdi Her yıl...

Türk Doğal Taş Sektörü, 2025 yılında Xiamen’de fuarın kalbi A6 Holü’nde olacak

Dünya doğal taş rezervlerinin üçte birine sahip olan, ihracatta dünya üç büyüğü...

Egeli madenciler, Muğla’daki orman yangınlarının söndürülmesi için seferber oldu

Türkiye son günlerde farklı illerimizdeki orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Muğla’nın Ula ve...

TÜMMER Hız Kesmiyor

MAKFED KATALOĞU Tümmer Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek; Türkiye Makine Federasyonu tarafından...